(Eriksioaanse) Hypnose

Hypnose is manier om een staat van trance te bereiken. Dit is een natuurlijke staat van zijn die we allemaal kennen in ons dagelijks leven en die we in coaching kunnen opwekken. Deze trance wordt gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose is een fijne manier om, naast andere methoden, op een rustige manier aan de slag te gaan met je onbewuste innerlijke blokkades.

Hypnose brengt het bewustzijn van een persoon in een tranceachtige toestand

Een hypnose hoeft niet altijd gepaard te gaan met diepe trance. Wanneer je geconcentreerd aan het werk bent of helemaal opgaat in een boek dat je aan het lezen bent, dan is dat ook een staat van hypnose door de hele gerichte aandacht.

Hypnose is een verschijnsel van bewustzijnsvernauwing (sterk naar binnen gerichte concentratie) waarin je bewustzijn aanwezig blijft en de persoon aanspreekbaar blijft.

Eigenlijk zijn alle onbewuste alledaagse activiteiten een vorm van en een ingang naar hypnose. Het meeste wat je doet is onbewust. Denk even na over alle dingen die je nu aan het doen bent: je ademt, je hoort allerlei omgevingsgeluiden, je gaat verzitten op je stoel, je knippert met je ogen, je brein is op de achtergrond bezig met alle dingen die vandaag nog moeten gebeuren, je bent allerlei andere gebeurtenissen aan het verwerken, etc.

Tijdens hypnose ervaar je een vorm van trance. Trance is een staat waarbij je “een ander bewustzijnsniveau” ervaart. Je bent dan minder gevoelig voor prikkels van buitenaf en toch ben je op dat moment niet in een toestand van bewusteloosheid of slaap. Doordat je in trance bent tijdens je hypnose word je kritische (hoofd) brein als het ware omzeilt. Dit betekent niet dat er van alles kan gebeuren. Je blijft volledig in controle met wat je wel en niet wilt.

Om gehypnotiseerd te worden moet je wel openstaan voor hypnose

Op het moment dat je niet open staat voor hypnose is het niet mogelijk om iemand in trance te brengen. En zelfs als iemand er wel voor open staat, is het mogelijk dat het toch niet lukt. Je bent altijd zelf in controle en je onbewuste zal je ook beschermen als het nog niet de juiste tijd is om innerlijke stukken bewust te maken, wanneer ze nog te spannend zijn. Hypnose kan wel een mooie aanvulling zijn in de coaching, omdat het je “kritische mind” even stil maakt en je toegang krijgt tot je onbewuste kwaliteiten en hulpbronnen.

Bekijk ook de andere coachingmethoden die ingezet kunnen worden.